Weirov Bijeg iz Gulaga

Snažna povijesna drama Bijeg iz Gulaga (The Way Back) Petera Weira, redatelja i koscenarista koji je šest puta bio nominiran za Oscara, 17. veljače stiže u naša kina. Epska priča o bijegu iz sibirskog zatvoreničkog logora tijekom Drugog svjetskog rata nominirana je za Oscara.

Koristeći noćnu mećavu kao zaklon, sedam zatvorenika uhvaćenih u Staljinovu vladavinu terora bježi iz sovjetskog gulaga 1940. Sada su slobodni i gotovo sigurno mrtvi ljudi, jer malo je vjerojatno da će pronaći sklonište, a područje koje moraju prijeći nemilosrdno je.

S malo hrane i opreme i bez ikakvoga znanja o tome gdje se nalaze ili kamo idu, kreću na putovanje koje će biti prožeto nezamislivim teškoćama i dramom. Gonjeni primitivnim, životinjskim instinktima za preživljavanjem i strahom, oslanjajući se na svoje ljudske osobine samilosti i povjerenja proživljavaju duboka, mračna, tjeskobna i ekstatična iskustva koja ih zauvijek mijenjaju. Cijelim se putem drže jednoga pravila – nastavi dalje, nastavi dalje, nastavi dalje...

Kontroverzije oko povijesnih činjenica

Film je inspiriran međunarodnom književnom uspješnicom Dugo pješačenje: Istinita priča o hodu do slobode, prvi put objavljenim prije 55 godina. Autor Slavomir Rawicz tvrdio je da je roman autobiografski, ali, desetljećima poslije dokumenti iz otpečaćenih arhiva bivšeg Sovjetskog Saveza bili su u suprotnosti s njegovom pričom. Upravo je ta kontroverzija potaknula Weira da snimi film, jer iako Rawicz nije bio sudionik, do bijega pješice je došlo.

Lokacije u Bugarskoj, Maroku i Indiji poslužile su kao pejzaži Sibira i pustinje Gobi. Film je sniman u ekstremnim uvjetima, a glavne uloge tumače Jim Sturgess, Ed Harris i Colin Farrell.