Što je bilo, bilo je

Siječanjska dvojba: osjećati se jadnije ili pokušati misliti jasnije nego prošle godine?

Siječnju nikad kraja. Zna se da je to psihološki najdulji mjesec zbog neizbježnog otrežnjenja od blagdanske groznice i razvlačenja preostalog novca do veljače. Za one koji žive po akademskom kalendaru, poput mene sad u Arizoni, pravi početak godine je novi semestar.

Sve što dira naciju, studente pogađa dvostruko, pa su oni redovito dobri ekonomski analitičari i društveni kritičari. Evo top liste 10 stvari koje određuju američku blisku budućnost prema glasilu College Times.

Službeni početak recesije u prosincu 2007. Trebalo je vremena da povijest potvrdi gospodarstvenu činjenicu.

Izbor Baracka Obame za predsjednika 2008. Iako je Abraham Lincoln još prije 147 godina potvrdio jednakost građanskih prava, Afroamerikanac na čelu SAD-a svakako je prekretnica.

Internetska prevlast na tržištu rada nije više pitanje slučaja: što veća prisutnost na webu, to bolji izgledi za posao. Ne samo u medijima, online vještine često su presudan uteg na vagi budućeg poslodavca.

Rast školarina. I ne pomišljajući na besplatno školovanje, mladi Amerikanci traže sve više iscrpljujućeg rada uz studij. Jer u 2011. će plaćati 30% veću upisninu nego prošle jeseni.

Slom studentskih kreditnih kartica. Zahvaljujući posebnim uvjetima sveučilišne novčane pripomoći, do 2005. bilo je normalno skupiti do 2100 $ kredita prije diplome. Danas ništa od kreditne kartice onima ispod 21. godine bez jamstva starije kreditno sposobne osobe.

Legalizacija medicinske marihuane. Sukladno zakonu koji je tijesno prošao na izborima u studenom prodaja bi mogla početi sredinom ove godine. U međuvremenu se Arizonci pitaju hoće li vrijediti pravilo zabrane kupnje maloljetnicima kao kod duhana i alkohola.

Zabrana alkoholnih energetskih napitaka u pet saveznih država. Omiljeni Four Loco, koji je znao izazivati neobuzdane reakcije dijela mladeži, u Arizoni se još smije prodavati u verziji bez kofeina.

Virginia Tech masakr. Iako se dogodio još u travnju 2007, pamti se kao najveći mirnodopski zločinački akt pojedinca u povijesti SAD-a koji je označio početak nove ere sigurnosnih mjera temeljenih na općoj budnosti zajednice.

DREAM Act na čekanju. Riječ je o zakonskom amandmanu za dodjelu državljanstva djeci ilegalnih useljenika, odrasloj na američkom tlu, kojih je oko 1.2 milijuna. Senat ga je odbio istog dana kada je ukinut tzv. DADT, koji je branio slobodu izbora homoseksualcima u vojci.

Facebook dostupan svima, pa i roditeljima. Nekad je za registraciju bila nužna e-adresa sa završetkom .edu, pa je to studentskoj mladeži bio svojevrstan ispušni kanal. Sad valja učiti trikove za ograničenje pristupa neželjenim posjetiteljima. Nije to više ona slobodna oaza...
 
Ništa više nije izvjesno, čak ni rođeni horoskopski znak, ako je u pravu astronom iz Minnesote dr. Parke Kunkle, koji tvrdi da se položaj Zemlje u svemiru bitno promijenio u posljednje tri tisuće godina.

No želite li vedriji pogled na stvarnost s ove strane velike bare, evo mojeg nedavnog otkrića: Cracked.com - jedini američki website za humor i video od 1958. Ako nađete neki stariji, molim javite na uobičajenu adresu: daria.marjanovic@hrt.hr. Ujedno zahvaljujem svima koji su mi dosad tim putem nesebično pomogli u potrazi za hrvatskim vinima u SAD-u te razmišljanju o životu uopće.