Drukčiji

 Već dugo nisam čuo ili pročitao da netko citira Voltaireovu izreku o tome kako se ne slaže s onim što sugovornik misli, ali će i životom braniti njegovo pravo da to kaže. Nekada se taj citat rabio tako često da je već bilo neukusno posizati za njime; ipak, još jedna povika na drukčije, zabilježena ovih dana, pomogla mi je da se sjetim tog popularnog navoda.

Tako je nedavno Slobodna Dalmacija objavila velik članak o Splitu kao gradu u kojem bi se u lipnju trebao održati  gay pride. Ali, neću ovaj put komentirati razne nazadnosti i nezgrapnosti u komentarima različitih dužnosnika i osoba poznatih javnosti; gorim od toga učinila mi se anketa među građanima. Premda novinski nadnaslov kaže da je parada podijelila Splićane, o podijeljenosti se teško može govoriti kada je petero anketiranih protiv, a samo jedan (odnosno, jedna)  za. Među ovima što su protiv, nadalje, jedan je 18-godišnji mladić koji izjavljuje kako bi bio najsretniji da uopće ne postoje "drukčiji"!

Upravo je strašno da tako mlad čovjek - na početku života, obično se kaže - zagovara potpunu uniformnost! Iako je ovaj put riječ o seksualnom identitetu, takva isključivost lako se prelijeva na sve ostalo, jer u svemu je moguće pronaći drukčije, ono što nije većina i većinsko. I uistinu se treba zapitati kakav nam je to odgoj, kakve se to poruke plasiraju u društvu, gdje mi to zapravo živimo? U polubalkanskoj filijali Orwellova carstva?

I dok je u svijetu politička korektnost već pomalo potrošen i upitan pojam kojem se traže neke ne toliko mehaničke zamjene, mi tu političku korektnost u svakodnevnom životu još nemamo ni na obzoru. Ono što je drukčije i manjinsko jednostavno u Hrvatskoj ne može računati na društvenu podršku, bez obzira na stalna naklapanja o vjeri, moralu i tisućljetnoj kulturi. 

Kako onda ne razumjeti onaj vic o Voltaireu, spomenutom na početku, koji kaže da je taj veliki i cinični um na samrtnoj postelji, na svećenikov naputak kako bi bilo dobro da se odrekne vraga, samo odgovorio: "Ali ovo baš i nije trenutak da se stvaraju neprijatelji"...