Wikipedia slavi 10. rođendan

Najveća svjetska on-line enciklopedija, Wikipedia, obilježava deseti rođendan. U proteklom desetljeću objavila je više od 17 milijuna članaka na 270 jezika, a svaki dan njome se koristi 400 milijuna ljudi. Jedna je od deset najpopularnijih internetskih stranica u svijetu, a popularnija je i od nekih uglednijih enciklopedija poput Britannice. Riječ je o projektu koji se uglavnom financira donacijama.
Jimmy Wales, predsjednik Wikimedia Foundationa, neprofitne udruge koja stoji iza raznih projekata među kojima je i Wikipedia, istaknuo je kako su uspjeli pribaviti 16 milijuna dolara za operativne troškove. U intervjuu za ReadWriteWeb, Wales je istaknuo kako je sljedeća najvažnija stvar povećati raznolikost jezika.

Također žele postati više globalni i društveni, ali ne poput Facebooka, MySpacea ili YouTubea. Želimo istražiti bolju funkcionalnost društva unutar projekta, pomoći tako u kolaboraciji između urednika koji će moći označiti članke koji su važni, upoznavati se u realnom vremenu na Wikipediji itd.
Korisnici će tako imati priliku dijeliti sadržaje. Novosti koje bi uskoro mogli vidjeti na Wikipediji unaprijeđena je korisnost stranice te korisničko sučelje. U to spada jednostavnost, funkcionalnost, konfiguracija i prilagodljivost, istaknuo je Walsh, prenosi zimo.co.