Zdrave odluke

Već me nekoliko ljudi tijekom prvih dana ove, 2011. godine, pitalo - koje su moje novogodišnje odluke? Drugim riječima, što ću nastojati promijeniti, dodati ili oduzeti svom načinu života?

Jednom kolegi odgovorio sam da se to pitanje ne upućuje uvjerenom hedonistu, jer takvi nisu poznati kao gipki u mijenjaju svojih navika. Citirao sam i Woodyja Allena koji, u filmu "Annie Hall", kaže (otprilike) kako je život pun patnji, bola i nevolje - a još i brzo prođe! Što se onda tu ima odlučivati i mijenjati? Uživaj dok možeš...

Ipak, ne držim da je to do kraja baš tako. Novogodišnje odluke dobre su ako su jasne, te doslovno stavljene na papir, jer svoje ciljeve treba precizno navesti, a ne samo o njima letimično razmišljati. S druge strane, kada se govori o ovakvoj vrsti poteza, većina ih se zaustavlja ne površno shvaćenom zdravijem načinu života - od promjene prehrane, smanjenja unosa nekih tvari do odlaska na vježbanje. 

Naravno da je preporučljivo četiri masna hamburgera zamijeniti purećim fileom i kuhanim povrćem. No, čini mi se da su najvažnije odluke one duhovne, one koje će nas približiti našim strahovima i bjegovima i natjerati nas da se zapitamo - zašto smo zažmirili, te tako širom zatvorenih očiju hodamo svijetom? 

U tom smislu dobrom mi se čini preporuka portala salon.com, koji nas nuka da postanemo bolji čitači u 2011. godini. A to ćemo postati tako da pročitamo barem nekoliko knjiga koje u prethodnim godinama ne bismo odabrali, dakle da istražujemo i razbijamo granice rutine, da iziđemo iz prostora komocije. Osim za knjige, to vrijedi i za druga područja, jer predvidivost i rutina čine nas prilično slijepima za svijet oko sebe.

A da spomenuti Woody Allen slučajno poznaje Hrvatsku i njezine kulturne navike, vjerojatno bi napomenuo: Dragi Hrvati, vi ne morate pročitati barem nekoliko drukčijih knjiga, bilo bi dobro da pročitate barem nekoliko knjiga uopće...